Het kabinet wil de lasten voor burgers en bedrijven netto met 5 miljard euro verlagen. Dat zou een gemiddeld huishouden met één of twee werkenden per jaar een voordeel van 800 euro opleveren.

Bronnen rond het overleg over een belastinghervorming bevestigen berichtgeving daarover in het NOS Journaal.

Het kabinet wil de 5 miljard netto lastenverlichting sowieso doorvoeren, of er nou een akkoord over een herziening van het stelsel komt met de oppositie of niet.

Wat het kabinet ook wil, maar alleen als daarvoor steun is bij voldoende oppositiepartijen, is een verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 21 procent. Levensmiddelen worden uitgezonderd. Dat levert de schatkist 5 miljard euro op, die meteen aan burgers en bedrijven wordt teruggegeven in de vorm van onder meer lagere inkomstenbelasting.

Gemeenten krijgen niet meer ruimte

Een optie om gemeenten meer ruimte te geven zelf belasting te heffen, gaat zeer waarschijnlijk niet door, melden bronnen aan het ANP. Daarvoor is te weinig steun gebleken toen staatssecretaris Eric Wiebes eerder dit jaar de wensen van oppositiepartijen inventariseerde. Het kabinet had met die regeling zelf de bijdrage aan het gemeentefonds met 5 miljard euro willen korten.

Volgens de NOS krijgen bedrijven die laagbetaalde of laaggeschoolde mensen in dienst nemen een 'loonkostenvoordeel'. Dat is een korting op de werkgeversbijdragen. Daar trekt het kabinet in totaal een half miljard euro voor uit. Dit moet extra banen opleveren.

Stijging koopkracht 2 procent

Door de optelsom van de maatregelen stijgt de koopkracht volgens de NOS gemiddeld met 2 procent: voor de lagere inkomens tot 3,5 procent en voor de hogere inkomens tot 1,5 procent.

Behalve over de grote maatregelen waar telkens 5 miljard euro mee gemoeid is, wil het kabinet het met de oppositie ook eens worden over een aantal kleinere maatregelen. Het aanpassen van de huidige vermogensrendementsheffing is daar een van. De belasting zou alleen nog geheven worden over het daadwerkelijk behaalde rendement op sparen of beleggen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl